Scriabin App

Muziek horen en tegelijk spontaan kleuren zien … voor sommige mensen is dat heel normaal. Die eigenschap noemt men synesthesie. Ook van beroemde componisten en dirigenten zoals Franz Liszt, Nikolaj Rimski-Korsakov en Alexander Scriabin is bekend dat ze muziek tegelijk als een spel van kleuren hebben ervaren. Scriabin (1872-1915) bedacht kort voor zijn dood zelfs een ‘tastiera per luce’ (in het Nederlands zoiets als: ‘lichtorgel’), waarmee het publiek ook de kleuren kon zien die hij met zijn muziek associeerde.

Scriabin koos de kleuren bij de noten volgens de zogenaamde kwintencirkel waarbij de ‘normale’ volgorde van de noten ‘verspringt’, maar waardoor ook heel interessante harmonieën ontstaan.

Met de Scriabin App kan je de kleuren van muziek ‘live’ zien als je zingt, een instrument bespeelt of een muziekstuk beluistert. Tegelijk ontstaat er een Scriabin-achtige pianobegeleiding. Het is niet alleen een interessante manier om kennis te maken met het werk van een heel bijzondere componist, maar gewoon ook mooi!

 

Hoe werkt het?

Alles wat je nodig hebt, is een computer (pc of Mac, maar geen tablet) liefst met een goede geluidskaart en een ‘fatsoenlijke’ microfoon.

De app kan worden gedownload vanaf http://www.jazzperiments.com/scriabin.zip.
In de zip zit een handleiding met praktische tips.

Ontwikkelaar: Teun de Lange, teun.de.lange@intraquest.nl

Voor meer informatie over synesthesie, zie: http://www.colourmusic.info