Muage app

In 1971 maakte John Cage Mureau en voerde deze compositie zelf uit als lezing. Het werk bestond dan ook volledig uit tekst die op een bijzondere manier werd uitgesproken. De tekst is een reeks citaten van de Amerikaanse denker David Henry Thoreau (1817 – 1862), maar de woorden waren door Cage in een toevallige volgorde geplaatst. Voor hem was dit zeker muziek, vandaar ook de titel die een samenstelling is van het woord MUsic en de naam ThoREAU. In 1982 maakte hij het soortgelijke werk Muoyce met citaten van James Joyce (1882 – 1941) uit het boek Finnegans Wake en hij herwerkte deze compositie nog in 1992, het jaar van zijn dood, met citaten uit Ulysses.

Deze lezingen/teksten/composities beschouwt men als de meest experimentele en de ‘moeilijkste’ van John Cage. En ze worden dan ook zelden uitgevoerd. Toch zijn ze zeer belangrijk om de muziek van Cage volledig te begrijpen. Met zijn composities als 4:33 en Mureau voegde hij stilte en willekeurige geluiden toe aan wat muziek kan zijn. In de laatste 20 jaar van zijn leven waren deze ideeën trouwens bepalend voor de meeste van zijn werken.

Nu zijn composities als Mureau misschien ‘moeilijk’ in te passen in de gangbare opvattingen van muziek, maar ze zijn helemaal niet moeilijk om uit te voeren. Cage en zijn tijdgenoten waren er trouwens heel trots op dat hun muziek door ‘iedereen’ kon worden uitgevoerd. En pas door ze live bij te wonen of – beter nog – ze zelf uit te voeren, is écht te begrijpen hoe dit soort van muziek ‘werkt’.

Het project Muage is voor het eerst uitgevoerd bij de viering van de 100e verjaardag van Cage op 5 september 2012. Het bestaat net als Mureauen Muoyce uit citaten, maar in dit geval citaten van John Cage over stilte en geluid. Daarom is het dus MUsic van en over cAGE.

De Muage App is gemaakt om het werk heel gemakkelijk, alleen of met een groep, in het juiste tempo uit te voeren. Alles wat je nodig hebt om de app te gebruiken, is een computer (pc of Mac of tablet).

 

Hoe werkt het?

Open de app via www.jazzperiments.com/muage_nl, klik op de startknop 4onderaan het scherm en lees wat er verschijnt boven de pijltjes 5bij stem 1 tot en met 5. Minder dan 4:33 minuten later, weet je wat Cage bedoelde, denk je op een nieuwe manier over muziek en ben je een ‘eigentijdse’ muzikant!

Muage in het Nederlands:
www.jazzperiments.com/muage_nl

Muage in het Engels:
www.jazzperiments.com/muage

Meer informatie over Muage om te lezen of af te drukken:
www.jazzperiments.com/cage/pdf/according_to_cage_nl.pdf

Geluidsopname van Muage uitgevoerd door Joseph Resovsky op 5 september 2012:
www.jazzperiments.com/mp3/muage_5-9-2012.mp3

 

Ontwikkelaar: Teun de Lange, teun.de.lange@intraquest.nl