Ontdekkend leren met het doe-orgel

Wat? Een leskist met bouwpakket, te huur bij “Het orgel in Vlaanderen”
Contact: Iris Eysermans
Kijk ook eens op Orgelkids

Het doe-orgel is een bouwpakket in een leskist, ontwikkeld voor kinderen tussen 5 en 12 jaar. De kinderen kunnen zelf (onder begeleiding van een orgelbouwer of een organist) een orgeltje in elkaar zetten aan de hand van instructiekaarten met bijhorende afbeeldingen. Bij het doe-orgel is een lesbrief beschikbaar voor projecten in het basisonderwijs.

Afbeelding4De groep kinderen wordt verdeeld in kleinere groepjes. Elk groepje krijgt een taak toebedeeld: onderdelen uit de kist halen, het raamwerk in elkaar zetten, pijpjes sorteren, toetsen in de juiste volgorde leggen, … Vervolgens wordt alles samengebracht in het raamwerk: de magazijnbalg, de windlade, de toetsen en de pijpen. Als de instructies nauwlettend worden gevolgd, verschijnt er een prachtig orgeltje. En nu kan er… gespeeld worden!

Afbeelding3.pngOrganiste Iris Eysermans (en orgelleerkracht aan De Kunstfabriek) organiseerde samen met Alexandra Franck (leerkracht muziekinitiatie aan De Kunstfabriek) een workshop met het doe-orgel, op 7 februari 2018 in de Sint-Martinuskerk te Duffel. Op deze orgeldag waren heel wat enthousiaste kinderen (of organisten-in-wording?). Een bezoek aan het grote orgel was een ware apotheose: dit gigantische instrument is een orkest! De eerste sessie met het doe-orgel werd gegeven voor kinderen uit de derde kleuterklas, de tweede sessie voor leerlingen uit het eerste leerjaar.

Een leerrijk en boeiend project voor knutselaars, jonge musici en… toekomstige organisten!